Tvillingar fjälltopp

Daar sta je dan in Fagersta. Voor een klant een paar dagen naar een dorpje in Zweden. Anytime. De streetview op Google toonde al verroeste kranen en houten loodsen. Twijfelachtig. Maar nu ik er ben, wordt het beeld bevestigd. Ik sta in een Zweedse versie van Twin Peaks. Volgens velen de eerste échte TV-serie uit je jaren ’90 die alles heeft. Om een idee te geven. Twin Peaks is een fictief dorp tegen de Canadese grens. Vol donkere bossen, met grote meren en daar tussen rauwe industrie. En omdat het een drama serie is, gebeuren er natuurlijk duistere praktijken in dat dorp. Een moord in een oude locomotief bijvoorbeeld. Het spookt er, zeg maar.

Die onheilspellende sfeer hangt ook hier in Fagersta. Dat merkte ik toen ik er een rondje liep. De straten waren net wat te stil. Links en rechts van de weg zag ik tussen de hoge bomen een ijzeren stellage en later een paar oude vrachtwagens op een verlaten parkeerterrein. Het was alsof de tijd er stil stond. Onderweg vroeg ik de enige voorbijganger of ik ergens nog iets kon eten. Het was immers na achten ‘s avonds. Na enige twijfel zei hij dat er 10 minuten verder nog wel een restaurant moest zijn.

Ik liep die kant op en kwam langs een pleintje, waar ongetijfeld overdag meer leven zou zijn. Ineens kwam stapvoets een auto naast me rijden. De politie. De agent vroeg me wat dichterbij te komen. Hij wilde weten of ik onderweg drie jongens was tegengekomen, met een rolstoel. Dat was niet zo. Voor de zekerheid vroeg de agent of ik niet door iemand anders was lastig gevallen. Nee ook dat niet. De agent keek bedachtzaam, bedankte me en reed verder. Ik liep door. De wind trok aan en blies ijzig in mijn gezicht. Drie jongens en een rolstoel, bedacht ik me toen. Het spookt hier.

Natuurlijk gebeurde er op de weg terug niets geks. En de volgende dag aan de koffie bij de klant moesten ze hard lachen om de drie jongens en de rolstoel. Zoiets geks hadden zei ook nog nooit gehoord. Hier in Fagersta gebeurt nooit wat. Daar gaat mijn saga. En wat er dan nog overblijft mijn Zweedse Twin Peaks zijn slechts wat oude fabrieken, en de wilde natuur.

Tagged on: