Nasca van boven

We reden van zandwoestijn, door rotspartijen, tot we bij een kale, grijze, steenwoestijn kwamen. In Nasca. Tot vijftig jaar geleden geen bijzonder plaatsje. Tot er de Nasca Lines werden ontdekt. Geometrische lijnen en enorme figuren die ver voor Christus door het Nasca volk in de aarde zijn gemaakt. Het bizarre, van de grond af kun je helemaal niet zien wat de figuren voorstellen. En in die tijd lijkt het ondenkbaar dat de Nasca-mensen konden vliegen om het resultaat te zien. Stof tot nadenken voor veel archeologen en ruimte voor theorieen over buitenaards leven. Mogelijk had het Nasca volk toen al een hete lucht ballon gebouwd van riet en klei of klommen ze a-la-Avatar op condors om in de lucht te komen. Alienbelievers zien de lijnen als aanvliegroutes voor ufo´s. Maar wetenschappers denken eens dat de figuren om uiteenlopende religeuze doeleinden zijn gemaakt. Tot op de dag van vandaag blijft het een mysterie. En dat maakt het extra leuk om met een vlucht over dit gebied heen te maken.

Met een Canadees-Pools koppel kregen we een mini-vliegtuigje toegewezen, een Cesna voor de kenners. We waren gewaarschuwd; je wordt heel misselijk van deze vlucht. Maar wij dachten, dat overkomt ons toch niet. Een paar minuten later draaiden en tolden we door de lucht met een goede portie turbulentie. Tussendoor kregen we inderdaad een prachtig zicht op de lijnen en figuren. Ieder van ons vieren ging steeds een stukje bleker zien, maar de co-piloot bleef enthousiast de figuren aanwijzen; de spin, de astronaut, de pelikaan. Wij namen keurig de foto´s en ik kijk ze thuis nog eens na. Maar ondanks de misselijkheid was het enorm bijzonder de eeuwenoude figuren te zien, die wetenschappers nog steeds het hoofd doen krabben naar de betekenis.

> Foto, spot zelf de 3 figuren 😉

Tagged on: , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.