Late Christmas

In Nederland zijn net de laatste dennennaalden van de vloer geveegd. Maar in Ethiopië staan de kerstbomen pas te flikkeren. Kerst wordt hier namelijk pas op 7 januari gevierd.

In Ethiopië is het merendeel van de inwoners Ethiopisch Orthodox Christelijk. Kerst is belangrijk, zo belangrijk dat veel mensen een maand vasten voor de grote dag. Zij nemen geen ontbijt en nemen als lunch fasting-food zonder suiker, melk en vlees. De stroopwafels die ik uit Nederland had meegebracht voor mijn Moyee collega’s moesten in een zakje mee naar huis.

fastingfood

Vandaag was dan de grote dag en geen Stille Nacht voor mij. De hele nacht kwam er uit de kerk om de hoek een brommend gezang, dat me meteen deed denken aan een muezzin in de moskee.

Vroeg in de ochtend slachten mensen kippen, lammeren of een hele koe voor wie er geld voor heeft. Want net als in Nederland is hier ook eten de centrale bezigheid met kerst. Mijn collega houdt er niet van, “zien hoe zo’n beest geslacht wordt, vreselijk, ik koop mijn stukje vlees wel in de supermarkt”. Omdat kerst ook hier een familieaangelegenheid is, dus geen tradioneel Ethiopische kerst voor mij.

Wel konden ik en de andere gasten in dit Guesthouse genieten van het Ethiopische koffieritueel. Speciaal voor de feestdagen was de grond bezaaid met vers gras en kregen we naast buna (koffie) traditioneel brood en pop-corn. Supergezellig en wie viert er nou 2 keer kerst in 2 weken?!

coffee ceremony

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.