Tour Guidé bij Moyee

BoleJe kunt wel elke dag vier bakkies bij de koffieautomaat drinken…maar hoeveel weet je eigenlijk van hoe koffie wordt gemaakt?! Ik had geen idee. Maar na 2 weken werken en meedraaien in de koffiebranderij van Moyee ben ik een stuk wijzer geworden. Dus kom mee op mijn tour guidé door de koffiebranderij van Moyee.

We lopen middenin de business wijk van Addis Abeba, Bole. En achter een grote toegangspoort komen we bij Moyee Roasting PLC, kantoor en branderij in één. Er is vandaag net een lading gedroogde groene koffiebonen bezorgt, dat treft.

 

SelectingVan achter het pand komt hoog gepraat en gelach. We lopen erop af en zien 7 vrouwen die de groene bonen uitzoeken. Tussen de kilo’s bonen in de juten zakken zitten namelijk nog allemaal defecte bonen. Sommigen zijn onrijp anderen al zwart,  sommigen zijn gebroken en anderen hebben een insekstenbeet. Defecte bonen zijn funest voor de smaak, dus weg ermee! Het is precisiewerk,  maar de vrouwen zijn getraind. Als een Hans Kazan show zijn de slechte bonen verdwenen als je een keer met je ogen knippert.

 

 
We staan rechtsaf en volgen de selecteerde bonen naar Ashenafi en Agegenhu. Agegenhu is roaster en Ashenafi is Q grader, zeg maar professor in de koffiekunde. Samen bedienen ze de roaster, waar de bonen in 200 graden worden gebrand. Als vakmannen kijken en ruiken ze elke minuut aan een sample en draaien druk aan de knoppen. Na ongeveer een kwartier vallen de bonen worden de geroosterde bonen in een koelmolen. Ashenafi en Agegenhu kijken tevreden naar het resultaat van deze batch.

Roast Roaster

 

 

 

 

 

 

Je moet nog even wachten op je bakje koffie, want na roasting moeten de bonen nog 12-24 uur rusten. Links zie je hoe de batch van gisteren, inmiddels geblend, wordt gemalen. Maar ongemalen kan ook hoor. Mooi Moyee zakje erom heen en het kan zo naar de verkoopcounter.

Packing

 

 

 

 

 

 

 

Dus nu lopen we rechtsaf het kantoor van Moyee in. Hier zit ik dagelijk te werken en is het altijd een buzz van verkoopgesprekken, marketingplannen en contractmeetings. Je kent het wel. Gelukkig hoeven we om wakker te blijven niet naar de koffieautomaat, maar staat er een toppie espressomachine. En je bent net op tijd om zelf een verse cup Moyee te proeven.

EspressoIMG_7463

 

 

 

 

 

 

 

Begint het water je in de mond te lopen? Geen zorgen, de bonen komen straks je kant op. In deze opstartfase brandt Moyee alleen voor lokale verkoop. Maar vanaf volgende maand komen deze batches ook naar de Nederlandse schappen. Gelukkig kun je de grote broers, die nog zijn in Nederland zijn gebrand gewoon bestellen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.