Have a break, have a timkat

Amper twee weken na kerst en de volgende Oxthodoxe feestdag staat voor de deur: Timkat. Totaal onbekend in Nederland, maar hier een super belangrijk en massaal gevierd op straat. Mijn collega Agegnehu nam me mee voor de local experience.
_MG_4852  

Reden voor feest? Dat Jesus werd gedoopt in de rivier de Jordaan. En dat wil dus iedereen. Om 8 uur ‘s morgens verzamelen duizenden “addisianen” zich op het grote veld om met een tuinslang nat gespoten te worden met heilig water.
Minder heilig is het dat de helft van de aanwezigen na hun douche de gokspelletjes in duikt. Je kunt kiezen uit de down-to-earth versie van roulette, muntjes werpen in een waterton of “pinata meppen” tegen een Ethiopische koffiepot. Geschikt voor jong en oud en gespeeld onder luid gejoel van feestende omstanders.

  

Tegen 10 uur gingen we ontbijten met een typisch feestmaal: VLEES!!! Bij het slager-restaurant mag je zelf kiezen tussen bieflap, maag of darm. En het liefst eet je het rauw als Kitfo (tartaar), alternatief is Tibs (gebakken met kruiden). Voor mijn maag was het nog even te vroeg voor ingewanden. Maar Agegnehu vonden het geen probleem mijn portie weg te smikkelen.

  

Na het ontbijt kwam pas het echte spektakel. Naast de doop wordt er namelijk een processie gehouden met  de stenen de 10 geboden. Natuurlijk een neppe versie, want de echte Ark des Verbonds houdt Ethiopie goed voor onze ogen verborgen. Maar nep of echt, ze maken er een mooie parade van. De Ark mag alleen over de rode loper gedragen dus het hele parcours van 4km moet worden bestreken. Natuurlijk is er niet genoeg tapijt. Dus mannen rennen af en aan en aan met rollen vloerbedekking, gevolgd door vrouwen die dit druk schoon bezemen. Daarna komen zang en dansgroepen in verschillende tenues. En daarna de geestelijken, zwarte sinterklazen met glinsterende paraplu’s in alle kleuren. En pas daarna komen de gedragen bakken met de 10 geboden die plechtig worden toe ge-lalalalalala-d door de menigte. Helaas wordt het gezicht een beetje belemmerd door de verhouding 5:1 politieagenten op geestelijken. Het land is immers bang voor terrorisme en Timkat vormt als massaal evenement nou eenmaal een risico. Gelukkig is alles goed verlopen en zijn de 10 geboden weer veilig terug in de kerk.


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.